Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Rabobank zag recordaantal aflossingen in 2014

Rabobank zag recordaantal aflossingen in 2014
12 feb 2015

Drukke laatste maand van het jaar

Met name de laatste maand van 2014 was enorm druk, alleen al in december vond er voor 1 miljard euro aan aflossingen plaats. Dit lijkt vooral te maken te hebben met het aflopen van de schenkingsvrijstelling, per 1 januari 2015. Tot die tijd was het mogelijk om maximaal €100.000 belastingvrij te schenken, voor de aankoop of verbetering van een woning. Vanaf dit jaar is dat bedrag weer teruggeschroefd naar €52.000, in combinatie met meer strikte voorwaarden. Volgens de Rabobank waren er in december daarnaast opvallend veel starters die eigen geld meenamen om de hypotheek rond te krijgen, er werd gemiddeld voor 99% gefinancierd, terwijl dit in de rest van het jaar en voor de totale markt zo’n 103% bedroeg.

Trend in de afgelopen jaren

Het aflossen op de hypotheek is overigens al langer populair, ook in 2013 was er sprake van 3,2 miljard euro aan aflossingen. In bijna de helft van de gevallen gaat het om bedragen van €50.000 of meer. In bijvoorbeeld januari 2012 lag de gemiddelde aflossing nog een stuk lager dan nu het geval is, iets waar vooral de economische crisis verantwoordelijk voor lijkt. Bovendien zorgt de lage spaarrente ervoor dat veel mensen besluiten om extra af te lossen op de hypotheek, omdat het geld aan de andere kant op de rekening te weinig opbrengt.

De Rabobank heeft in 2014 gemerkt dat het aflossen op de hypotheek flink aan populariteit heeft weten te winnen. Klanten van de bank hebben vorig jaar in totaal een bedrag van 4 miljard euro afgelost, nog los van de reguliere maandelijkse aflossingen die vooral nieuwe klanten doen. Dit geeft aan dat we ons beter bewust lijken te zijn van de schulden die we maken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.