Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Herstel van de woningmarkt vindt vooral in de Randstad plaats

Herstel van de woningmarkt vindt vooral in de Randstad plaats
16 feb 2015

Groot-Amsterdam herstelt goed

Het is vooral de regio groot-Amsterdam die het goed doet. Woningen in het westen van het land stegen vorig jaar bovengemiddeld hard in waarde, er kwam gemiddeld 5,1% bij. In het oosten en zuiden zijn de huizenprijzen juist stabiel gebleven, of lieten deze in een aantal gevallen een kleine plus zien. Sommige gemeenten in Noord-Holland zitten met de prijzen alweer aan de top van de woningmarkt uit 2008, terwijl de rest van Nederland hier nog niet eens uitzicht op heeft. Vooral groot-Amsterdam scoort op dat gebied erg goed, de prijsstijging kwam daar uit op 7,9% in een jaar tijd. Gemiddeld genomen zijn de prijzen in heel Nederland opgelopen met 3,9%, een gemiddelde dat we een aantal jaren niet meer gezien hebben.

Dieptepunt inmiddels achter de rug

Onderzoekers van de woningmarkt stellen dat we het dieptepunt inmiddels achter de rug hebben, ook al blijft het meest voorname herstel beperkt tot het westen van het land. In het noorden en oosten van het land is het herstel het minst duidelijk, daar werden woningen gemiddeld 2,5% duurder ten opzichte van het dal in 2013. Het zijn Hilversum en Huizen die als gemeenten een waardestijging van 11,9% lieten zien en daarmee de lijst aanvoeren. Het is echter de verwachting dat ook de rest van Nederland aan zal sluiten bij het herstel, waardoor de huizenprijzen zich de komende jaren verder kunnen herstellen richting de bekende niveaus van voor de crisis.

De woningmarkt lijkt te herstellen en de grootste problemen lijken achter de rug. Tenminste, voor een ieder die in de Randstad woont. De huizenprijzen in die regio zijn voor het eerst sinds jaren weer bezig met een stevige opmars, terwijl de rest van het land met minder genoegen moet nemen of er zelfs nog sprake is van een kleine min.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.