Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Wat zijn de effecten van de strengere hypotheekregels?

Wat zijn de effecten van de strengere hypotheekregels?
21 feb 2015

Meer hypotheekaanvragen dan vorig jaar

Volgens deskundigen hebben de nieuwe hypotheekregels op dit moment nog niet direct effect op de ontwikkeling van de woningmarkt. Het aantal hypotheekaanvragen is groter dan vorig jaar in deze periode. Dit lijkt aan te geven dat de nieuwe regels (nog) niet zorgen voor een rem op de groei op de woningmarkt, iets wat een onderzoek van de TU Delft vooraf wel had voorspeld. Dit lijkt echter ook te maken te hebben met het feit dat veel mensen nog geen last hebben van de nieuwe hypotheekregels, omdat de hypotheekrente voldoende laag is. Wat dat betreft zou de timing van de nieuwe regels slim geweest kunnen zijn, om met name in de toekomst te voorkomen dat woningeigenaren te maken krijgen met de hoge lasten voer de eigen woning.

Lage hypotheekrente debet aan aantal aanvragen

De hypotheekrente staat op dit moment op een extreem laag niveau, het is nu mogelijk om zelfs bij een langere rentevaste periode flink te profiteren. Dat betekent dat veel mensen met een laag inkomen toch een hypotheek kunnen krijgen, ondanks de strengere normen die van kracht zijn geworden. Wanneer de hypotheekrente weer oploopt naar een gemiddeld niveau is de kans groot dat deze groep buiten de boot zal vallen. Het risico bestaat dat het aantal hypotheekaanvragen dan snel terug zal lopen, waardoor een herstel van de hypotheekrente voor nieuwe problemen op de woningmarkt kan gaan zorgen.

De hypotheekregels zijn per 1 januari 2015 een stuk strenger geworden. Het Nibud houdt voor het eerst rekening met mogelijke onvoorziene uitgaven, waardoor vooral mensen met een laag inkomen veel minder hypotheek kunnen krijgen. Inmiddels zijn we ruim anderhalve maand verder, dus is het interessant om na te gaan of dit al effect heeft.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.