Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Vereniging Eigen Huis hekelt doorgeschoten leennormen woningmarkt

Vereniging Eigen Huis hekelt doorgeschoten leennormen woningmarkt
24 feb 2015

Zeer strenge normen van het NIBUD

Uit het onderzoek aan de TU Delft blijkt onder andere dan de leennormen van het NIBUD onvoldoende rekening houden met de individuele financiële situatie van huishoudens, het instituut scheert in plaats daarvan iedereen over één kam. Bovendien zou het NIBUD zeer betuttelende buffers inbouwen met betrekking tot de komst van kinderen, dit zou gemiddeld minder kosten dan waar het instituut vanuit gaat. Als het gevolg van de strenge NIBUD-normen heeft een groot aantal huishoudens de mogelijkheid om veel minder te lenen dan voorheen het geval was. De onderzoekers stellen dat dit de woningmarkt in gevaar kan brengen, al wordt dat nu misschien nog niet direct zichtbaar. Met name Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt aan de TU Delft, spreekt van een problematische situatie, samen met Karel Schiffer, oud-directeur van de Nationale Hypotheek Garantie.

Huren in plaats van kopen

Zij stellen onder andere dat een groot aantal potentiële huizenkopers de woonlasten gemakkelijk zou kunnen betalen, maar dat zij op basis van de woonnormen niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Zij dienen dan uit te wijken naar de vrije sector voor huurwoningen, waar ze hogere woonlasten betalen dan wanneer ze een koopwoning zouden kunnen kiezen. Dit werkt de doorstroming op de woningmarkt tegen, omdat er onvoldoende nieuwe aanwas is om ook de rest van de markt te laten herstellen. Bovendien vrezen de onderzoekers dat hierdoor de huizenprijzen onnodig onvoldoende herstellen, wat weer betekent dat veel hypotheken ‘onder water’ blijven staan.

De Vereniging Eigen Huis is niet blij met de nieuwe woonnormen vanuit het NIBUD, die de basis vormen voor veel hypotheekberekeningen. Ook de TU Delft concludeert in een onderzoek dat de regels veelal te streng zijn. Zij deden onderzoek in opdracht van de Nederlandse vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB.