Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Vooral starters hebben te maken met onderwaarde van hun woning

Vooral starters hebben te maken met onderwaarde van hun woning
28 feb 2015

Stijgende huizenprijzen en vraag naar koopwoningen

Uit onderzoek blijkt dat het vooral starters zijn die te maken hebben met een hypotheek die ‘onder water’ staat. Woningeigenaren tussen de 25 en 30 jaar hebben in 65% van de gevallen te maken met een dergelijke situatie. Aan de andere kant hebben ouderen juist veel vaker een overwaarde op hun woning, relatief weinig jongeren kunnen daarop rekenen. Het is voor met name die starters goed nieuws dat de huizenprijzen sinds enige tijd weer wat stijgen, al dienen ze er rekening mee te houden dat hier wellicht verandering in komt. De fiscale voordelen voor huizenkopers worden de komende jaren verder afgebouwd en het kabinet zal ook de huurmarkt flink op de schop nemen. Hierdoor zal de vraag naar koopwoningen waarschijnlijk dalen, waardoor ook de prijzen weer onder druk komen te staan.

Oplossing bij hypotheek ‘onder water’

Huizenbezitters die te maken hebben met een hypotheek die ‘onder water’ staat kunnen het best wachten op betere tijden, wanneer de woningwaarde weer boven de hypotheekschuld uit zal komen. Tot die tijd is het echter verstandig om aanvullende aflossingen op de hypotheek te doen, of extra te sparen indien aflossen vanwege een boeterente niet mogelijk is. Zijn er ouders met voldoende kapitaal? Het is ook dit jaar nog mogelijk om een aanzienlijk bedrag te schenken, tot maximaal iets meer dan €50.000. Op die manier kunnen ook starters zorgen voor wat meer bewegingsvrijheid op de woningmarkt.

De woningmarkt herstelt zich sinds enige tijd, al is het op een geleidelijk tempo en kan nog niet iedereen daarvan profiteren. Met name mensen waarvan de hypotheek ‘onder water' staat kunnen nog niet direct profiteren. Zij hebben te maken met een hypotheekschuld die groter is dan de waarde van de woning, waardoor verkoop een restschuld op zou leveren.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.