Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Starter heeft moeite met aanschaffen eengezinswoning

Starter heeft moeite met aanschaffen eengezinswoning
2 mrt 2015

Populariteit van de eengezinswoning

De eengezinswoning won de laatste jaren flink aan populariteit, veel starters besloten het startersappartement over te slaan en meteen gebruik te maken van een dergelijke woning. Dit bood ze onder andere de kans langer te blijven wonen, bij kinderen was er immers voldoende ruimte beschikbaar. Als het gevolg van de crisis zijn de huizenprijzen flink gedaald, waardoor dergelijke woningen steeds beter bereikbaar werden. Daar lijkt nu verandering in gekomen, mede als het gevolg van een beperkt aanbod. Eind 2014 stonden bijvoorbeeld slechts 12.000 eengezinswoningen met een vraagprijs tot €150.000 te koop, slechts 3% van dit type woningen. Duurdere woningen van dit type zijn gemakkelijker te vinden, al hebben starters vaak niet langer de mogelijkheid dergelijke woningen te betalen.

Beperkt aanbod en beperkte leenmogelijkheden

Een combinatie van een beperkt aanbod en beperkte leenmogelijkheden voor starters lijkt er nu voor te zorgen dat zij zich toch weer eerst op een appartement dienen te richten. Starters hebben nog geen vermogen opgebouwd in een eerdere woning en dienen het koophuis daarom vaak voor een (zeer) groot deel te financieren met een hypotheek. Bovendien kunnen modale tweeverdieners nog maximaal €180.000 lenen voor de aanschaf van een eigen woning. Dit blijkt vaak onvoldoende, vooral voor starters die in de provincie Utrecht op zoek zijn naar een geschikte woning. Aan de andere kant hebben zij in Friesland, Groningen en Limburg juist wel voldoende keuze uit dergelijke woningen

Starters die graag een eengezinswoning zouden aanschaffen hebben daar steeds meer moeite mee. Het aanbod is beperkt en ook de bank werkt niet mee, door de strenge nieuwe normen van het NIBUD als uitgangspunt te nemen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en een analyse door de Vereniging Eigen Huis.