Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Februari laat opnieuw stijging aantal hypotheekaanvragen zien

Februari laat opnieuw stijging aantal hypotheekaanvragen zien
7 mrt 2015

Stijging ten opzichte van eerdere jaren Het aantal hypotheekaanvragen in februari van dit jaar was 18.000. Dat betekent een stijging van 30% ten opzichte van januari dit jaar. Bovendien ligt het aantal zo'n 30% hoger dan het aantal aanvragen in februari 2014. Daarnaast is het aantal hypotheekaanvragen ook over de eerste twee maanden een stuk groter, dan in de voorgaande jaren. Met name 2013 en 2012 waren slechte jaren, in die periode werden er weinig hypotheken aangevraagd en kwam de woningmarkt grotendeels tot stilstand. Volgens HDN valt er nu goed te zien dat er op de woningmarkt weer sprake is van een positief sentiment, een goed teken voor de verdere ontwikkeling.

Hypotheekofferte zonder voorbehouden Het HDN werkt onder andere hard aan het realiseren van een hypotheekofferte zonder voorbehouden. De organisatie wil relevante databronnen koppelen, om er daarmee voor te zorgen dat een hypotheekbank direct na de aanvraag kan beoordelen of het mogelijk is om het krediet te verstrekken. Op die manier zou het voorbehoud zoals het achteraf aanleveren van een salarisstrook kunnen verdwijnen. Uiteraard heeft het HDN toestemming nodig van de consument om bepaalde bronnen te raadplegen, bijvoorbeeld om direct het inkomen te kunnen achterhalen en op basis daarvan een beslissing te kunnen nemen. Het voordeel voor de consument bestaat uit een vlotte reactie op de aanvraag, waardoor iemand direct weet of het mogelijk is om een eigen woning aan te kopen door deze te financieren met een hypotheek.

De woningmarkt zit de laatste tijd behoorlijk in de lift, ook februari 2015 was wat dat betreft een goede maand. De resultaten zijn nog niet te vergelijken met de periode voor de kredietcrisis, maar het aantal hypotheekaanvragen ligt bijvoorbeeld een stuk hoger dan de afgelopen jaren. Dit blijkt uit gegevens van het Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.