Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

ING verwacht nauwelijks stijging huizenprijzen buiten de randstad

ING verwacht nauwelijks stijging huizenprijzen buiten de randstad
9 mrt 2015

Invloeden op de woningmarkt

De economen van ING maakten gebruik van verschillende gegevens en statistieken, om diverse invloeden op de woningmarkt bloot te kunnen leggen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vergrijzing, de groei van het inkomen, de bouwplannen in de regio's, de strengere eisen om een hypotheek af te kunnen sluiten en de te verwachten ontwikkeling van de rente. Al deze elementen samen lijken volgens ING aan te geven dat de gebieden die nu te maken hebben met dalende of stabiele prijzen, de komende 10 jaar niet op een verbetering van de situatie hoeven te rekenen. Aan de andere kant zullen de prijzen van woningen in bijvoorbeeld Amsterdam, Den Haag en Utrecht nog wel flink oplopen, al zal de stijging de komende jaren wat verder afvlakken.

Huis niet langer een investering

ING-economen waarschuwen daarom huizenbezitters en een ieder die een woning wenst te kopen, dat dit niet langer een investering dient te vormen. In plaats daarvan is een huis er weer om in te "wonen". Dit kost geld, maar levert aan de andere kant ook het plezier van een mooie eigen woning op. De jaren waarin een woning gegarandeerd een mooi jaarlijks rendement opleverde is wat dat betreft voorbij. ING geeft bovendien aan dat het voor veel gezinnen daarom niet langer zin heeft om te wachten tot hun woning weer in waarde zal stijgen, dit zal veel tijd kosten en daardoor niet de moeite waard zijn.

De huizenprijzen in grote delen van Nederland zullen de komende 10 jaar niet of nauwelijks stijgen. Dat stellen de economen van ING, op basis van een onderzoek dat zij deden naar de toekomst van de woningmarkt. Zij verwachten dat er met name buiten de randstad weinig ruimte is voor groei, een huis is daar niet langer een investering.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.