Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Huurverhoging heeft effect op prijzen koopwoningen

Huurverhoging heeft effect op prijzen koopwoningen
10 mrt 2015

Hogere prijzen door scheefwonen

Het scheefwonen in de grote steden leidt tot een relatief groot percentage hoge huurverhogingen, die mensen aansporen een andere woning te huren, of zelfs een woning te kopen. Dit effect is in de stad groter dan in de andere gebieden van Nederland, waardoor er in de steden sprake is van een sterker opwaarts effect voor de prijzen. De grotere groep huurders die wenst over te stappen naar een koopwoning zorgt er onbewust voor dat de prijzen in de steden hoger oplopen, terwijl de woningen in de overige gebieden nauwelijks meer waard worden. Met name huurders met een inkomen van €43.000 of meer per jaar ervaren prikkels om een eigen woning te kopen, waardoor de kans groot is dat zij de huurmarkt zullen verlaten.

Verkoop van huurwoningen

ING geeft aan dat er aan de andere kant sprake is van de verkoop van huurwoningen, wat een remmend effect heeft op de stijging van de huizenprijzen in de steden. Met name de kleinere woningen in het goedkope segment worden vaak te koop aangeboden, de duurdere woningen komen aan de andere kant vrij op het moment dat de huurders besluiten om een andere woning te kopen. Op die manier lijken de markt voor huren en kopen sterk met elkaar verweven. De huurverhogingen zijn wat dat betreft goed nieuws voor de groep huizenbezitters die op zoek is naar een mogelijkheid om de eigen woning te verkopen.

Huurverhogingen hebben invloed op de prijzen van koopwoningen, met name in de grote steden in Nederland. Dat blijkt uit een rapport van ING, dat de bank onlangs publiceerde. In de steden staan relatief veel huurwoningen, waardoor het aantal koopwoningen aan de andere kant relatief kleiner is. Het gaat om gemiddeld 40% koopwoningen, tegenover 55% landelijk.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.