Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Koophuis in de toekomst minder geschikt als investering

Koophuis in de toekomst minder geschikt als investering
12 mrt 2015

Diverse invloeden op de woningprijzen

ING keek hiervoor naar de verschillende invloeden op de huizenprijzen en vergeleek dit met de historie op dit gebied. De bank stelt bijvoorbeeld dat met name de vergrijzing en de aanpak van de hypotheekrenteaftrek ervoor zorgen dat de prijzen onder druk komen te staan. Daarnaast is er sprake van strengere financieringsregels en een sterkere schommeling in inkomens. Dit maakt het lastiger om een hypotheek af te sluiten en een woning te financieren. Aan de andere kant zorgt de huurverhoging er in de steden voor dat een relatief grote groep op zoek blijft naar een koopwoning. De bank verwacht dat de prijzen tot 2025 gemiddeld slechts 2% per jaar duurder zullen worden, tussen 1970 en 2014 was er sprake van een stijging van 5,6% per jaar.

Verschillen in het land

Overigens geeft ING aan dat er sprake zal zijn van grote verschillen binnen ons land. In de steden lopen de prijzen bijvoorbeeld sneller op dan gemiddeld, terwijl de huizenprijzen in de rest van Nederland aan de andere kant juist achter zullen blijven. Wat dat betreft zal een groot deel van Nederland rekening moeten houden met een gelijkblijvende prijs, waardoor er geen sprake meer is van een investering. Het is volgens ING wat dat betreft van belang dat we op een andere manier kijken naar het kopen van een woning, het is weer puur het kopen van woongenot.

Voor veel huizenbezitters zal de eigen woning de komende jaren niet langer een goede investering blijken, maar is het weer puur een adres om op te wonen. Het koophuis verliest z'n glans als investering, nu het erop lijkt dat de huizenprijzen de komende jaren niet of nauwelijks zullen stijgen. ING verwacht dat met name in de gebieden buiten de randstad nauwelijks sprake zal zijn van prijsstijgingen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.