Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Grote verschillen stijging woonlasten per gemeente

Grote verschillen stijging woonlasten per gemeente
16 mrt 2015

Gemiddeld €735 aan woonlasten per jaar

Vereniging Eigen Huis heeft onderzoek gedaan naar de hoogte van de gemeentelijke belastingen in de verschillende gemeenten in Nederland, onder andere om dit af te kunnen zetten tegen de kosten van vorig jaar. Hieruit blijkt dat een Nederlands gezin in 2015 gemiddeld €735 aan woonlasten betaalt, geldend voor een jaar. Vorig jaar was dat nog €718, wat betekent dat er sprake is van een stijging van 2,4%. De duurste gemeente van Nederland is Wassenaar, een gezin betaalt daar gemiddeld iets meer dan €1200 aan woonlasten. Hellevoetsluis is aan de andere kant het meest voordelig, die gemeente kost slechts iets meer dan €500 per jaar. Wat dat betreft is er sprake van grote verschillen, ook wanneer we kijken naar de stijgingen ten opzichte van vorig jaar.

Grote verschillen per gemeente

De kosten op de woningmarkt verschillen sterk in de verschillende regio’s van het land, ook de gemeentelijke belastingen lijken daarop van invloed te zijn. De gemeenten met de hoogste stijgingen zijn bijvoorbeeld Zwartewaterland (+20%), Oirschot (+20%) en Reusel-De Mierden (+16%). Aan de andere kant zijn er ook gemeenten die een flinke daling laten zien. Het gaat dan bijvoorbeeld om Alkmaar/Schermer (-9%), Nissewaard/Bernisse (-9%) en Littenseradiel (-9%). De kosten op de woningmarkt hangen onder andere af van de ontwikkeling van de huizenprijzen per regio, maar ook de gemeentelijke lasten spelen hierbij een rol. Het is wat dat betreft opvallend dat er dergelijke grote verschillen bestaan tussen gemeenten.

De gemeentelijke woonlasten zijn deels afhankelijk van de ontwikkeling van de woningmarkt, al laten diverse gemeenten grote verschillen zien. Los van de hypotheek leiden de gemeentelijke belastingen tot een behoorlijke kostenpost voor bewoners, eigenaren van een woning betalen bijvoorbeeld OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.