Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Directeur Nederlandsche Bank ziet woningmarkt herstellen

Directeur Nederlandsche Bank ziet woningmarkt herstellen
17 mrt 2015

Geleidelijke stijging van huizenprijzen

Klaas Knot gaf dit aan bij de presentatie van het jaarverslag, om een beeld te schetsen van hoe de woningmarkt er op dit moment voor staat. Hij gaf daarbij echter wel aan dat de stijging van de huizenprijzen voorlopig slechts geleidelijk zal gaan, er is geen sprake van de stijgingen zoals voor de crisis. Volgens Knot is de stijging van de prijzen vooral te danken aan consumenten die weer wat meer vertrouwen krijgen. Zij begeven zich op basis van dat vertrouwen op de woningmarkt, waardoor huizenbezitters de mogelijkheid hebben om hun woning te verkopen. Indien dit proces doorzet zal er meer doorstroming ontstaan op de woningmarkt. Op die manier kan uiteindelijk de totale woningmarkt profiteren, van het herstel dat aan de onderkant van de markt in dient te worden gezet door bijvoorbeeld starters.

Verder economisch herstel

Knot geeft daarnaast aan dat hij verwacht dat de Nederlandse economie zich de komende tijd verder positief zal ontwikkelen. Dat is onder andere van belang voor de woningmarkt, aangezien de economie een belangrijke aanjager van verder herstel vormt. De Nederlandse econome zal het komende jaar met 1,7% groeien, volgend jaar komt daar naar verwachting nog eens 1,6% bij. Op die manier is de kans groot dat ook de woningmarkt weer beter zal gaan presteren. Eerder nog gaf de ING Bank aan dat huizenkopers geen grote stijgingen van de huizenprijzen hoeven te verwachten, met name buiten de Randstad verwachten zij slechts beperkte positieve ontwikkelingen van de prijzen.

De prijzen van Nederlandse woningen zullen de komende kwartalen verder doorstijgen. Dat stelt Klaas Knot, als directeur van de Nederlandsche Bank. Hij verwacht dat ook de gehele woningmarkt verder aan zal trekken, waardoor consumenten de kans krijgen financieel te herstellen. De ergste problemen lijken wat dat betreft achter de rug.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.