Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Familiehypotheek vaak goede optie voor starters

Familiehypotheek vaak goede optie voor starters
21 mrt 2015

Lenen van ouders of andere familie

Een familiehypotheek bij de ouders of andere familieleden biedt de mogelijkheid een hypotheek van de bank aan te vullen, om de koop van de woning op die manier toch rond te krijgen. Bovendien is het voordelig voor zowel de geldnemer als de geldverstrekker, de beide partijen worden er beter van. Met name starters die moeite hebben om voldoende spaargeld bij te leggen bij de aankoop van een woning kunnen gebruik maken van een familiehypotheek, of een familiebank. Ook hypotheekadviseurs kijken steeds vaker naar deze mogelijkheid, in het geval dat bijvoorbeeld de ouders of andere familieleden een kapitaal beschikbaar hebben. 75% van de starters heeft echter nog nooit van deze mogelijkheid gehoord, waardoor ze die vaak over het hoofd zien.

Familiehypotheek met rentebetalingen

Een familiehypotheek is iets anders dan een schenking. Er is sprake van een daadwerkelijke hypothecaire lening, bijvoorbeeld van ouders aan kinderen. De kinderen betalen als geldnemer rente over de lening, aan de ouders. De kinderen kunnen die rente gebruiken voor hypotheekrenteaftrek en behalen op die manier fiscaal voordeel. De ouders ontvangen echter de volledige betaalde rente en kunnen daardoor een deel terug schenken aan de kinderen. Op die manier draagt de fiscus bij in de kosten. De familiehypotheek vormt op die manier een fiscaal aantrekkelijke wijze om (een deel van) de woning te financieren, zonder dat er voor dat deel een bank of andere financiële instelling benodigd is.

Veel starters zijn zich er niet van bewust, maar via een familiehypotheek hebben zij vaak de mogelijkheid toch een eigen woning aan te kopen. De strengere financieringsregels per 1 januari 2015 betekenen voor velen een streep door de rekening, door geld te lenen bij familie is het toch mogelijk een huis te financieren en fiscaal optimaal te profiteren.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.