Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Vereniging Eigen Huis wil overwinsten op hypotheken maximeren

Vereniging Eigen Huis wil overwinsten op hypotheken maximeren
24 mrt 2015

Maximum op te gemaakte winst

De VEH is van mening dat er een maximum zou moeten komen voor de winsten die banken met hypotheken mogen maken. Zij wijzen onder andere op de transporttarieven voor energie, waar de overheid ook een vinger in de pap heeft en ervoor zorgt dat de tarieven niet te hoog oplopen. Er is op die manier geen sprake van concurrentie, de VEH geeft aan dat er ook op de woningmarkt de laatste tijd weinig sprake is van concurrentie. Dit biedt banken de mogelijkheid om de rente kunstmatig hoog te houden, waardoor huiseigenaren teveel betalen voor de financiering van hun woning. De vereniging wil hier een einde aan maken, door een grens te stellen aan de overwinst die banken op de kredieten mogen maken.

Grote banken en weinig concurrentie

De VEH geeft aan dat het van belang is om in te grijpen, nu er nog nauwelijks sprake is van concurrentie op de markt voor hypotheken. Een verschil van 1 procentpunt aan rente levert met name de grote banken grote sommen geld op, goed voor ongeveer €6 miljard aan extra overwinst. Volgens de VEH en de Universiteit van Amsterdam is 70% van de woningmarkt in handen van de grote banken in Nederland. De kleinere banken kunnen op die manier onvoldoende concurrentiedruk uitoefenen en hebben niet de kans om de tarieven omlaag te brengen, waardoor consumenten uiteindelijk teveel betalen voor de financiering van hun woning.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil een maximum instellen voor de winsten die banken mogen maken met hypotheken die zij verstrekken. Wie nu een hypotheek afsluit van €250.000 betaalt maandelijks ongeveer €200 teveel aan rente, de banken verdienen volgens de vereniging ondanks de lage rentestanden grote sommen geld aan de kredieten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.