Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Consumentenvertrouwen in de woningmarkt blijft stabiel

Consumentenvertrouwen in de woningmarkt blijft stabiel
26 mrt 2015

Woningverkoop blijft hoog

Het consumentenvertrouwen liep vorig jaar sterk op, tot een recordwaarde van 105. Inmiddels is er sprake van een stabilisatie, de waarde schommelt tussen de 103 en 104. 100 geeft een neutrale stand aan, wat betekent dat er op dit moment meer mensen positief dan negatief zijn over de situatie op de woningmarkt. Bob Maas van de Vereniging Eigen Huis geeft aan dat vooral de lage hypotheekrente hierop van invloed lijkt te zijn. Deze zorgt ervoor dat veel mensen vertrouwen hebben in de woningmarkt, mede omdat ze zelf in staat zijn om een eigen woning te financieren. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat steeds minder mensen denken dat een woning binnenkort beter betaalbaar is. Waar eerder nog 59% van de bevolking dat dacht, is daar nu nog maar 34% van over. Dit heeft onder andere te maken met de stijgende prijzen voor woningen.

Wijzigingen in het belastingstelsel

Een ander opvallend punt is de wijziging in het belastingstelsel die veel mensen verwachten. Sinds november is het aantal flink gegroeid, dat het idee heeft dat de belastingregels zo aangepast zullen worden dat het voordeel voor koopwoningen verder verdwijnt. Dit lijkt onder andere te maken te hebben met het feit dat de directeur van de Nederlandsche Bank eerder aangaf dat hij de hypotheekrenteaftrek versneld af zou willen bouwen. Op die manier stijgen de netto woonlasten voor woningeigenaren, waardoor de kans groot is dat er een remmend effect ontstaat op de stijging van de huizenprijzen.

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt liep de laatste tijd flink op, inmiddels is deze stabiel. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar is de groei tot een einde gekomen, zo blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. Dit is een stemmingsgraadmeter voor de woningmarkt in Nederland, die de Vereniging Eigen Huis (VEH) bijhoudt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.