Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Zuid-Holland en Flevoland laten stijging woningverkopen zien

Zuid-Holland en Flevoland laten stijging woningverkopen zien
28 mrt 2015

Gemiddelde koopsom iets gestegen

Over de gehele linie is er een stijging van het aantal verkopen te zien, alleen in Limburg was er sprake van een kleine daling. In onder andere Groningen en Utrecht liep daarnaast ook de gemiddelde koopsom flink op, in Flevoland en Friesland was er sprake van een aanzienlijke daling. De verschillen met betrekking tot de gemiddelde koopsom zijn wat dat betreft wat groter, hieruit volgt niet direct een eenduidig beeld. Gemiddeld genomen liep de koopsom in heel Nederland op naar €219.400, een stijging van 1,3% ten opzichte van vorig jaar. Deze ontwikkelingen laten zien dat de woningmarkt in Nederland weer in de lift lijkt te zitten, het gaat steeds een stukje beter nu ook consumenten hierin weer meer vertrouwen krijgen.

Verschillen per provincie

De verschillen per provincie zijn echter groot, de gemiddelde koopsom in Groningen bedraagt bijvoorbeeld maar €164.700. In Utrecht is dit aan de andere kant €257.900, wat betekent dat woningen daar over het algemeen een stuk duurder zijn. Ook de ontwikkelingen verschillen per gemeente, waardoor het interessant lijkt om deze de komende tijd goed in de gaten te houden. De kans bestaat dat de provincies die het op dit moment minder goed doen bij zullen trekken, of dat de verschillen aan de andere kant juist groter worden wanneer de woningmarkt in de Randstad verder aan zal trekken.

Het Kadaster registreerde in januari en februari van 2015 in totaal iets meer dan 21.000 woningverkopen, 11,6% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het zijn vooral Zuid-Holland en Flevoland die een flinke stijging laten zien, in de beide provincies werden 17% meer woningen verkocht dan vorig jaar in deze tijd.