Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Kan ik een hypotheek zonder advies afsluiten?

Kan ik een hypotheek zonder advies afsluiten?
30 mrt 2015

Execution only hypotheek voor €650

In dat geval maakt de consument gebruik van een execution only hypotheek, een hypotheek zonder advies waarbij het puur gaat om het afsluiten daarvan. Vormt dat een interessante keuze? De kosten hiervoor bedragen €650, een hypotheekadvies kost zo’n €2.000 - €2.500. Dat betekent een verschil van ruim €1.500, wat op het eerste gezicht een fors bedrag lijkt. Wat veel huizenkopers echter vergeten is dat een hypotheekadvies kan helpen kosten te besparen, door de juiste hypotheekbank te selecteren of gebruik te maken van de fiscaal meest interessante hypotheekvorm. Op die manier kan de grotere kostenpost uiteindelijk een investering betekenen, die aan de andere kant een veel groter voordeel oplevert.

Waarde van een goed advies

Een goed hypotheekadvies is van grote toegevoegde waarde voor de aanstaande huizenkoper. Hoe zit het met de rentevaste periode van de rente en hoe werkt een annuïtaire of een lineaire hypotheek precies? Het is het mogelijk om de beide varianten met elkaar te combineren en hoe zit de ideale overlijdensrisicoverzekering in elkaar? Dit zijn elementen waar een hypotheekadviseur meer over kan vertellen. Op die manier is het mogelijk om over de looptijd van 30 jaar flink te besparen. Een besparing van 0,1% op de rente kan bij een hypotheek van €250.000 bijvoorbeeld al leiden tot een bruto besparing van €250 per jaar, over een looptijd van 30 jaar loopt dat bedrag uiteindelijk op tot €7.500, 5x meer dan de initiële besparing op de advieskosten.

Aanstaande woningeigenaren die een hypotheek af willen sluiten winnen daar over het algemeen advies over in, bij voorkeur bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Het hypotheekadvies helpt hen een keuze te maken uit de beschikbare hypotheekvormen, net als voor de rentevaste periode. Het is echter ook mogelijk om een hypotheek zonder advies af te sluiten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.