Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Maximale hypotheek neemt verder af

Maximale hypotheek neemt verder af
31 mrt 2015

Daling van het leenplafond

Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH), die kopers wil aansporen om snel actie te ondernemen. Volgens de vereniging zijn het vooral huishoudens met een laag inkomen en een ieder die gebruik wil maken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) die hier last van zal hebben. Indien men op dit moment een huis wil kopen is er meer mogelijk dan na 1 juli, waardoor het volgens de vereniging verstandig is om vlot actie te ondernemen. Uit een berekening van de Hypotheekshop blijkt bijvoorbeeld dat een gezin met een gecombineerd inkomen van €45.000 per jaar nu een kleine €220.000 kan lenen, op basis van de nieuwe regels is dat minder dan €210.000. Dat betekent een flinke afname, waardoor de mogelijkheden afnemen of er meer eigen geld nodig is.

NHG-grens ook omlaag

Ook de NHG-grens zal per 1 juli 2015 opnieuw omlaag gaan, dat betekent dat woningen tot een kleinere marktwaarde hiervoor in aanmerking zullen komen. Op dit moment is het mogelijk om NHG af te sluiten voor een woning met een waarde tot €265.000, vanaf 1 juli is dat nog maar €245.000. Bovendien gaat het om de totale kosten, inclusief de bijkomende kosten die van toepassing zijn. Dat betekent dat een woning iets meer dan €230.000 mag kosten, de rest van het bedrag zal opgaan aan bijkomende kosten, om binnen de grens voor NHG te kunnen blijven.

De maximale hypotheek op basis van het inkomen neemt per 1 juli van dit jaar opnieuw verder af, nadat er ook per 1 januari al een flinke daling plaatsvond. Vanaf de komende zomer zullen er bij een hypotheekrente lager dan 3,5% striktere regels gaan gelden, waardoor huizenkopers zo'n 5% minder hypotheek kunnen afsluiten op basis van hun inkomen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.