Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekregels per 1 juli opnieuw aangescherpt

Hypotheekregels per 1 juli opnieuw aangescherpt
4 apr 2015

Aanpak van leencapaciteit bij lage rente

De nieuwe hypotheekregels leiden vooral tot een lagere hypotheek bij een lage rente, voor de lagere inkomens. Banken dienen rekening te houden met de financieringslastpercentages, de rente die een consument betaalt over het hypothecair krediet. Indien de rente lager komt de liggen dan 3,5% per jaar betekent dit dat dit extra invloed heeft op de maximaal af te sluiten financiering. Uit een berekening van Hypotheekshop blijkt bijvoorbeeld dat een stel met samen een inkomen van €45.000 op basis van de nieuwe regels zo’n €10.000 minder kan lenen, wanneer zij gebruik maken van een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar. De rente daarvoor bedraagt nu zo’n 3,1%, onder de grens van 3,5% die op basis van de nieuwe regels van kracht wordt.

NHG-grens opnieuw omlaag

Daarnaast zal er per 1 juli 2015 tevens een verlaging van de NHG-normen plaatsvinden. Dat betekent dat woningen met een hogere waarde hier niet meer voor in aanmerking komen. Dit kan leiden tot een hogere hypotheekrente (minder korting), of kan er zelfs toe leiden dat iemand helemaal niet meer in staat is de woning te financieren. De koopsom van een woning zal zo’n €231.000 mogen gaan bedragen, op het moment dat de NHG-grens verlaagd wordt naar €245.000. Het resterende bedrag gaat namelijk op aan de aankoop- en financieringskosten. Het lijkt daarom interessant om voor grensgevallen nog voor 1 juli een woning aan te kopen.

De hypotheekregels zijn per 1 januari 2015 flink aangescherpt, waardoor met name huishoudens met lagere inkomens minder mogelijkheden om een huis te kopen. Dat gaat echter nog niet ver genoeg, de hypotheekregels worden per 1 juli opnieuw verder aangescherpt. Met name woningen met NHG-garantie zijn dan minder goed bereikbaar voor de lagere inkomens.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.