Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Ouderen zitten doorstroming op de woningmarkt in de weg

Ouderen zitten doorstroming op de woningmarkt in de weg
6 apr 2015

Hoge huurprijzen voor ouderen

Dit blijkt uit een onderzoek van ouderenbond ANBO, die onderzoek deed naar de huidige woonsituatie van een grote groep ouderen. Zij ondervroegen 12.000 ouderen, over hun ervaringen op de woningmarkt. Het blijkt onder andere dat 2 op de 3 ouderen wel eens nadenkt over een verhuizing naar een seniorenwoning. 86% komt echter niet in actie, het blijft voor hen bij de gedachte aan een dergelijke woning. Verhuizen vormt voor hen een relatief grote stap, zij gaan daar daarom niet zo snel toe over. Daarnaast klagen zij over de hoge huurprijzen van de seniorenwoningen. Tenslotte willen zij hun huidige buurt over het algemeen niet verlaten, omdat ze daar de sociale contacten hebben met anderen die naar hen omkijken.

Beperkte bereidheid woning aan te laten passen

Opvallend genoeg is aan de andere kant ook de bereidheid om de eigen woning aan te laten passen aan de eigen zorgvraag beperkt. Slechts 24% van de ouderen laat de woning aanpassen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een traplift. Het overgrote deel van de ouderen doet dit niet, al heeft dat volgens de ANBO ook te maken met de financiële lasten hiervan. Veel ouderen hebben het geld niet om dit te betalen. Wat dat betreft zou het de moeite waard zijn om ouderen te helpen hun woning aan te laten passen, of ze te ondersteunen bij de verhuizing naar een aangepaste seniorenwoning in de eigen omgeving.

Veel ouderen blijven gebruik maken van niet-aangepaste woningen, waardoor ze zelf niet het maximale wooncomfort ervaren en zij bovendien de rest van de doorstroming op de woningmarkt in de weg zitten. De ouderen die blijven zitten zorgen er immers voor dat de volgende generatie niet door kan stromen, waardoor ook de starterswoningen niet beschikbaar komen.