Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek voor ZZP'ers zonder vast inkomen

Hypotheek voor ZZP'ers zonder vast inkomen
7 apr 2015

Banken verstrekken hypotheken op basis van onder andere het bruto inkomen, al is daar bij bijvoorbeeld ZZP'ers geen sprake van. Hun inkomen kan sterk wisselen, zij dienen daarom het gemiddelde over 3 boekjaren op te geven. Ontbreken die gegevens? Dan kunnen 2 jaarinkomens in combinatie met een prognose van een deskundige toch voldoende zijn.

Eisen aan het inkomen

Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis, die bij een tiental geldverstrekkers naging hoe zij in dit geval handelen. De vereniging vroeg onder andere naar de regels die gelden voor ZZP’ers, uitzendkrachten en werknemers met een tijdelijk contract. Veel eigen geven aan dat er standaard wordt gevraagd naar het gemiddelde inkomen uit 3 jaren. Indien dit inkomen voldoende hoog is kan een werknemer of ZZP’er een hypotheek afsluiten. De banken gaan over het algemeen uit van 90% van het bruto inkomen, wanneer er sprake is van een variabel karakter. Toch geeft dat aan de andere kant aan dat het zonder een vaststaand inkomen wel degelijk mogelijk is om een hypotheek af te sluiten, al is het voor een lager bedrag.

Waarde van de woning

Daarnaast is voor de banken ook de waarde van de woning van belang. Er geldt wettelijk een grens van 103%, voor een ieder die een woning wil kopen. De hypotheek mag maximaal 103% van de woningwaarde bedragen, een grens die de komende jaren bovendien verder omlaag zal gaan tot uiteindelijk 100%. Diverse banken hanteren voor ZZP’ers en anderen met een flexibel inkomen een bovengrens van 80%. Op die manier beperkt de bank het risico en kunnen zelfstandigen een minder hoge hypotheek afsluiten, vooral wanneer zij geen NHG afsluiten. De Vereniging Eigen Huis is te spreken over de mogelijkheden, al liggen deze nog niet op het niveau voor werknemers met een vaste baan.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.