Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Vraag naar hypotheken groeit verder

Vraag naar hypotheken groeit verder
11 apr 2015

Cijfers van HDN

De grotere vraag naar hypotheken blijkt uit de cijfers van HDN, het Hypotheken Data Netwerk. Deze organisatie registreert het elektronische verkeer tussen adviseurs en aanbieders van de hypotheken, met uitzondering van de Rabobank. Op die manier heeft HDN zicht op zo’n 65% van de hypotheekmarkt en kan het goede analyses maken van bijvoorbeeld de groei in de vraag naar hypotheken die er plaatsvindt. Tijdens het eerste kwartaal registreerde HDN in totaal zo’n 52.500 aanvragen. Dit is ruim een kwart meer dan een jaar geleden in dezelfde periode, waardoor ook de rest van de woningmarkt zich stevig lijkt te herstellen. Het aantal aangevraagde hypotheken ligt desalniettemin nog altijd lager dan tijdens de hoogtijdagen voordat de crisis op de woningmarkt uitbrak.

Stijging sinds 2013

De vraag naar hypotheken loopt al langere tijd op, volgens HDN is er sinds 2013 sprake van een stijging. Het aantal aanvragen voor hypotheken lag dit jaar bijna 2x hoger dan in 2013, waardoor er sprake is van een stijging die al langere tijd flink doorzet.. Ook de komende maanden verwacht HDN een stijgende lijn waar te kunnen nemen. De organisatie verwacht dit jaar in totaal zo’n 240.000 aanvragen voor hypotheken te registreren. Indien dit inderdaad het geval blijkt krijgt de woningmarkt de kans om zich verder te herstellen, waardoor het vertrouwen onder consumenten waarschijnlijk ook verder toe zal nemen.

De vraag naar hypotheken stijgt voorlopig door, waardoor er sprake was van een goed herstel tijdens de eerste 3 maanden van dit jaar. De woningmarkt heeft de afgelopen jaren flinke klappen gehad, tijdens het eerste kwartaal werden er 27% meer hypotheken aangevraagd dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat laat zien dat er een groeiende vraag naar hypotheken is.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.