Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Prijzen op woningmarkt komen in rustiger vaarwater

Prijzen op woningmarkt komen in rustiger vaarwater
13 apr 2015

Dip na een goed einde van 2014

Het aantal verkopen bleek tijdens het eerste kwartaal steken op 28.900. Dit was 19% meer dan een jaar eerder in dezelfde periode, maar lag aan de andere kant 17% lager dan eind 2014. Tijdens de laatste maanden van het afgelopen jaar werden er veel woningen verkocht, onder andere omdat huizenkopers de mogelijkheid hadden een schenking tot €100.000 belastingvrij bij te schrijven. Op die manier kregen onder andere veel kinderen hulp van hun ouders bij de aankoop van een woning. Het aantal verkochte woningen lag in het eerste kwartaal van dit jaar op het hoogste niveau sinds het uitbreken van de crisis in 2008. Wat dat betreft lijkt er sprake van een tijdelijke dip, de verwachting is dat de woningmarkt zich de rest van het jaar weer goed zal ontwikkelen.

Prijsontwikkeling komt tot rust

Ger Hukker, voorzitter van NVM, verwacht dat de prijzen voor woningen zich de komende tijd op een meer rustige manier zullen ontwikkelen. Hij verwacht een stijging van het aantal verkopen van 5 - 10%, de prijzen zullen volgens hem met zo’n 2,5 - 3% oplopen. De gemiddelde prijs van een woning bedraagt nu €211.000, waardoor het prijsniveau nog zo’n 14% lager ligt dan voor het uitbreken van de crisis. Ten opzichte van het dieptepunt is er sprake van een stijging van 5%. Wat dat betreft lijken de problemen nu definitief achter de rug, waardoor de woningmarkt de kans heeft om weer vooruit te kijken.

De prijzen op de woningmarkt liepen tijdens het eerste kwartaal van dit jaar op met 0,1%, een minimale beweging. Ten opzichte van een jaar eerder liggen de prijzen zo'n 2,9% hoger, waardoor er volgens makelaarsvereniging NVM sprake is van een rustige ontwikkeling, die de stabiliteit op de woningmarkt ten goede zal komen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.