Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

ZZP-ers en flexwerkers groeiende doelgroep voor hypotheken

ZZP-ers en flexwerkers groeiende doelgroep voor hypotheken
14 apr 2015

Uitzonderingen worden de regel

Voorheen was er zo nu en dan sprake van een uitzondering, de bank streek met de hand over het hart en bood toch een hypotheek aan. Een aantal hypotheekbanken lijkt van die uitzonderingen nu eerder een regel te maken en komt daarmee tegemoet aan de wensen van ZZP-ers en flexwerkers. Zij hebben er normaal gesproken de mogelijkheid een hypotheek aan te vragen wanneer ze minimaal jaarcijfers over 3 kalenderjaren kunnen overleggen. Het gemiddelde hiervan bepaalt het bruto inkomen, met als maximum de winst uit het meest recente jaar. Veel van de banken houden zich in de regel nog aan die norm, al kiest MoneYou er bijvoorbeeld voor helemaal geen aanvragen van ondernemers in behandeling te nemen. Andere banken kiezen juist voor maatwerk en nemen soms al genoegen met minder dan 3 jaarcijfers.

Winstprognose van groot belang

De winstprognose speelt in die gevallen een belangrijke rol, ABN, Aegon en Obvion kijken goed naar de toekomst die een ondernemer of flexwerker heeft en durven op basis daarvan een hypotheek te verstrekken. Dat betekent in de praktijk dat ondernemers een goede onderbouwing dienen aan te leveren bij hun winstprognose, ze dienen de bank als het ware te overtuigen van hun kunnen en verwachtingen. Dat ligt veel ondernemers goed, waardoor het voor hen inmiddels iets gemakkelijker is geworden om een hypotheek aan te vragen en op die manier een eigen woning te financieren.

ZZP-ers en flexwerkers hadden lange tijd grote moeite een hypotheek af te sluiten, al lijkt daar nu verandering in te komen. Een inventarisatie van de Vereniging Eigen Huis laat zien dat banken hier minder rechtlijnig mee omgaan. Zelfs ZZP-ers zonder jaarcijfers over 3 kalenderjaren kunnen bij sommige banken al in aanmerking komen voor een hypotheek.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.