Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Kan ik mijn hypotheekrente aanpassen aan de lage stand?

Kan ik mijn hypotheekrente aanpassen aan de lage stand?
16 apr 2015

Advies van een hypotheekadviseur

Het valt niet mee om dit zelf te berekenen, het aanpassen van de hypotheekrente brengt een aantal consequenties met zich mee. Een hypotheekadviseur kan bepalen of het mogelijk is om de rente aan te laten passen, kan het voordeel berekenen en uitspraken doen over de eventuele kosten. De kans is groot dat u een boeterente dient te betalen, ter compensatie van de gemiste inkomsten door de bank. Met name wanneer u nog een lange rentevaste periode over heeft, lopen de kosten gemakkelijk op, het is dan niet altijd de moeite waard om de rente aan te laten passen. Daarnaast dient u goed te (laten) kijken naar of de hypotheek nog past bij uw huidige situatie. Is uw gezinssituatie inmiddels veranderd, of is bijvoorbeeld de waarde van de woning gedaald en wilt u de hypotheek daar tevens op aanpassen?

Aanpassen van de rente

Het aanpassen van de rente van een hypotheek is in bepaalde opzichten gelijk aan het afsluiten van een nieuwe hypotheek. U dient bijvoorbeeld te betalen voor de advieskosten door de adviseur en ook de kosten van de notaris dient u opnieuw te betalen. Samen met de boeterente zorgt dit voor een behoorlijke investering. U kunt die aan de andere kant terugverdienen, via de lagere rente en de lagere maandlasten die u gaat betalen. Een hypotheekadviseur kan u helpen uit te rekenen of het in uw geval de moeite waard is om uw huidige hypotheekrente omlaag aan te laten passen.

De rente staat op dit moment laag, waardoor veel consumenten een hogere hypotheekrente betalen dan wanneer ze nu een nieuwe hypotheek zouden afsluiten. Is het mogelijk om de hypotheekschuld opnieuw af te sluiten en te profiteren van de lage rente? Welke kosten komen daarbij kijken en waar hangt het eventuele voordeel van af?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.