Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hoe lang blijft de huizenmarkt nog aantrekken?

Hoe lang blijft de huizenmarkt nog aantrekken?
18 apr 2015

Meer huizen verkocht tijdens eerste kwartaal

Tijdens het eerste kwartaal van 2015 werden er meer woningen verkocht, NVM liet als makelaarsvereniging weten dat er sprake was van een stijging van 19% ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Toch zijn er in het eerste kwartaal bijvoorbeeld minder woningen verkocht dan aan het eind van 2014, wat vooral met de spurt in december te maken lijkt te hebben. In totaal werden er een kleine 29.000 woningen verkocht. De huizenprijzen liggen nu 14% lager dan voor de crisis, maar liggen alweer 5% hoger dan tijdens het dieptepunt. Wat dat betreft lijkt er sprake van duidelijk herstel, maar zullen we ooit de pieken weer bereiken van voor de crisis? Dat zou ons vergelijkbare problemen kunnen opleveren, waardoor het de vraag is of die stijging door zal blijven zetten.

Maximale hypotheek verder omlaag

Per 1 juli neemt de overheid nieuwe maatregelen, de grens voor NHG zakt opnieuw en er zal sprake zijn van strengere regels om een hypotheek af te sluiten. Met name bij een hypotheekrente lager dan 3% per jaar wordt er een strengere beoordeling van kracht. Dat betekent dat veel huizenkopers tot 5% minder kunnen lenen op basis van hun inkomen. Hierdoor zal de vraag naar woningen afnemen. De kans is groot dat er in het derde kwartaal van dit jaar sprake zal zijn van een dip, het is natuurlijk de vraag hoe de woningmarkt zich vervolgens verder zal ontwikkelen.

De huizenmarkt lijkt het in 2015 voorlopig goed te doen, maar hoe lang is dat nog het geval? Hoe lang blijven de verkopen nog stijgen en kan de gemiddelde verkoopprijs oplopen? ABN AMRO heeft de prognose voor het komende jaar naar boven bijgesteld, al kan de stijging natuurlijk niet onbeperkt door blijven gaan.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.