Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

DNB waarschuwt voor kwetsbaarheid Nederlandse woningmarkt

DNB waarschuwt voor kwetsbaarheid Nederlandse woningmarkt
20 apr 2015

Woningmarkt klimt uit het dal

DNB geeft aan dat het merkt dat de woningmarkt in Nederland uit het dal klimt. Ten opzichte van het dieptepunt in 2013 liggen de huizenprijzen alweer zo’n 5% hoger, al is er nog geen sprake van een definitief herstel. Het aantal woningverkopen ligt weer hoger dan enige tijd geleden, al komt dit nog niet in de buurt bij de cijfers van voor de crisis. Het herstel is volgens DNB onder andere een gevolg van de lage rente, die de leencapaciteit vergroot en de woonlasten juist drukt. Het is volgens DNB van belang om er rekening mee te houden dat het oplopen van de rente voor problemen bij het herstel zou kunnen zorgen. De woningmarkt is volgens hen wat dat betreft nog altijd erg kwetsbaar.

Zorgen over commercieel vastgoed verdwenen

Aan de andere kant ziet DNB ook een aantal positieve ontwikkelingen die helpen om zorgen weg te nemen. De instelling is bijvoorbeeld minder bezorgd over het commerciële vastgoed. De risico’s op verliezen op dergelijke leningen zijn volgens DNB behoorlijk afgenomen, waardoor er sprake is van meer stabiliteit. Dit komt met name de specifieke commerciële vastgoedmarkt ten goede, maar kan uiteindelijk ook doorwerken in andere onderdelen van die markt. Wat dat betreft is het volgens DNB van belang om nu koers te houden. Het zal op die manier mogelijk zijn om de vastgoed- en woningmarkt op een geleidelijk tempo verder te laten herstellen.

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt in het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit onder andere voor de kwetsbaarheid van de woningmarkt, ook al lijkt er een stevig herstel te zijn aangebroken. Eind 2014 stond bijvoorbeeld een kwart van de hypotheken nog onder water en de hypotheekschuld van huishoudens in Nederland behoort tot de hoogste ter wereld.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.