Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Negatieve rente op hypotheek in Spanje

Negatieve rente op hypotheek in Spanje
21 apr 2015

Stimulans door de ECB

Dit is vooral te danken aan de Europese Centrale Bank (ECB), die de laatste jaren miljarden in de economie pompt. Dit zorgt ervoor dat de rente steeds lager en lager komt te staan. De hypotheekrente in Nederland staat op een historisch laag niveau, al betalen we in Nederland nog altijd een paar procent voor nieuwe hypotheken. Keerzijde van de medaille is natuurlijk dat ook de spaarrente hard opschuift richting het nulpunt en uiteindelijk negatief kan worden. Het kost dan geld om een spaartegoed bij de bank te stallen, iets waar veel spaarders verbaasd van zullen opkijken. Indien de daling verder doorzet zorgt dat uiteindelijk voor een negatieve te betalen rente, waardoor het geld kan opleveren door een lening af te sluiten.

Hypotheek met negatieve rente

Tot nu toe bleef de negatieve rente vooral voorbehouden aan overheden en enkele grote corporaties, in Spanje heeft deze inmiddels ook de consument bereikt. In Spanje en Portugal sluit men veel leningen af met een rente op basis van het Euribor-tarief, met een opslag. Dat betekent dat de bank gebonden is aan de ontwikkeling daarvan, nu de Euribor onder het nulpunt daalt betekent dat uiteindelijk ook voordeel voor consumenten. Bovendien hebben de centrale banken daar aangeven dat de banken inderdaad rente moeten gaan vergoeden over die hypotheken, waardoor er in Spanje nu een hypotheek beschikbaar is van €100.000, die na de totale looptijd €98.000 heeft gekost.

Het is de droom van iedereen die een huis koopt: geld toe krijgen op de financiering. We betalen een bepaald rentepercentage voor het geld dat we lenen om de woning te kopen, maar wat gebeurt er op het moment dat die rente negatief is? Dat is nu het geval in Spanje, waar er een hypotheek beschikbaar is met een negatieve rente, die dus geld oplevert.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.