Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woningmarkt beleeft beste eerste kwartaal in jaren

Woningmarkt beleeft beste eerste kwartaal in jaren
23 apr 2015

Lichte stijging van de verkoopprijs

De verkoopprijs liep licht op, er was sprake van een stijging van 0,1% ten opzichte van het vorige kwartaal. De prijzen liggen echter een stuk hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Dit heeft volgens onder andere de Vereniging Eigen Huis (VEH) vooral te maken met het feit dat consumenten weer vertrouwen beginnen te krijgen in de woningmarkt. Dit betekent dat zij een huis durven te kopen en ook hun eigen woning daardoor weer gemakkelijker kwijt kunnen raken. Het is wat dat betreft een doorlopend proces van afhankelijkheden, die er samen voor zorgen dat de woningmarkt zich verder positief kan ontwikkelen.

Goede verwachting voor rest van het jaar

Ook de verwachtingen voor het rest van het jaar zien er goed uit. Banken verwachten dat de woningmarkt zo’n 5 - 10% meer verkopen op zal leveren, iets waar ook de makelaars zich in kunnen vinden. De prijsstijging zal behouden blijven, het zal volgens de beide organisaties gaan om maximaal een paar procent. Dat komt een gezonde ontwikkeling van de woningmarkt ten goede, waardoor we een bubbel als in het verleden kunnen proberen te voorkomen. Het is echter van belang om er rekening mee te houden dat het vooral de stedelijke gebieden zijn die het herstel laten zien, in de rest van Nederland loopt het minder vaart.

De woningmarkt herstelt de laatste maanden flink, zo blijkt ook uit het eerste kwartaal van dit jaar. De eerste drie maanden van dit jaar laten een flinke stijging zien ten opzichte van vorig jaar. Het aantal verkochte woningen kwam volgens NVM-makelaars uit op bijna 29.000, een stijging van 19%. Ten opzichte van het laatste kwartaal is er echter wel sprake van een dip.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.