Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Consumenten kunnen hypotheek volledig online afsluiten

Consumenten kunnen hypotheek volledig online afsluiten
28 apr 2015

Weinig variatie in keuzes consumenten

Volgens initiatiefnemer Peter Ruys is de markt rijp voor digitale polissen, hij merkt op dat er weinig variatie bestaat tussen de keuzes van verschillende consumenten. 90% van de huizenkopers sluit een annuïtaire hypotheek af, volgens hem doet 80% dat met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bovendien maakt het overgrote deel daarnaast gebruik van de verplichte overlijdensrisicoverzekering, puur om de regels te volgen. Er valt immers ook weinig te kiezen, aangezien alleen ook de lineaire hypotheek recht biedt op hypotheekrenteaftrek, naast die twee mogelijkheden kan dat met geen enkel ander type hypotheek. Volgens het online initiatief is het daardoor gemakkelijker geworden om een hypotheek af te sluiten en is het niet langer nodig om gebruik te maken van een uitgebreid advies.

Goed hypotheekadvies van hypotheekadviseur

Dat neemt aan de andere kant niet weg dat de overgrote meerderheid van de consumenten nog altijd gebruik maakt van een hypotheekadvies voor een hypotheekadviseur. Deze kan de maandlasten berekenen, de totale kosten schetsen of de voordelen van een annuïtaire of een lineaire hypotheek op een rij zetten. Hoe is het mogelijk om de beide hypotheekvormen te combineren en wat is de invloed van aflossingen op de fiscale voordelen die er beschikbaar zijn? Het lijkt er voorlopig niet op dat het online initiatief de markt voor hypotheekadviseurs in gevaar zal brengen. Het advies verdient zich tijdens de looptijd van de hypotheek gemakkelijk terug, bijvoorbeeld door een lagere rente of een slimme constructie met betrekking tot de aflossingen.

Consumenten hebben tegenwoordig de mogelijkheid om heel voordelig online een hypotheek af te sluiten, zonder advies en buiten de traditionele notaris om. Huizenkopers hebben er de mogelijkheid om enkele duizenden euro's aan kosten te besparen, door zelf te bepalen welk type hypotheek ze willen afsluiten en hoe deze er precies uit gaat zien.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.