Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Aantal consumenten met betalingsachterstand op hypotheek neemt nog steeds toe

Aantal consumenten met betalingsachterstand op hypotheek neemt nog steeds toe
30 apr 2015

Daling neemt af

Er is sprake van een betalingsachterstand wanneer een consument minimaal 120 dagen achterloopt met de betalingen, er bestaat wat dat betreft een risico dat de daadwerkelijke problemen groter zijn. Ondanks de stijging die er heeft plaatsgevonden is het BKR positief gestemd, de stijging lijkt namelijk af te vlakken. Het gaat om dit moment om zo’n 1.500 mensen met een betalingsachterstand extra ten opzichte van het begin van dit jaar, een stijging die minder groot uitpakt dan tijdens de eerste maanden van 2014. Toen kwamen er bijna 5.800 mensen extra in de problemen. Wat dat betreft lijkt de groei van het probleem duidelijk af te nemen.

Groot probleem woningmarkt

Dat neemt aan de andere kant niet weg dat het grote aantal mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek wel degelijk een probleem vormt voor de woningmarkt. Deze groep van bijna 113.000 consumenten heeft een enorm probleem met betrekking tot de betalingen, zij lopen immers al 4 maanden achter op de betalingen die zij zouden moeten doen. Dat is een groep zo groot als de stad Dordrecht, die nauwelijks mogelijkheden ziet om de hypotheeklasten te betalen. Deze groep zal de woning moeten verkopen, of moet op zoek naar meer financiële middelen. Nadat de balans is hersteld volgt er over het algemeen een terugbetaling van de achterstand, die extra drukt op de beschikbare middelen en het daardoor niet gemakkelijker maakt.

Het aantal consumenten met een betalingsachterstand op de hypotheek is de afgelopen maanden weer opgelopen, al is de stijging minder fors dan enige tijd geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Bureau Krediet Registratie, het BKR. Het gaat nu om 112.800 consumenten met een betalingsachterstand op de hypotheek, het zijn er zo'n 1.200 meer dan een jaar geleden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.