Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Minder hypotheken van woningeigenaren onder water

Minder hypotheken van woningeigenaren onder water
2 mei 2015

900.000 huishoudens met hypotheek onder water

Op het moment dat dit niet het geval is brengt een eventuele verkoop van de woning niet voldoende op om de hypotheek af te kunnen lossen. De hypotheek staat dan ‘onder water’, er zal een restschuld overblijven op het moment dat de bezitters de woning gedwongen dienen te verkopen. Dat betekent dat woningeigenaren met een hypotheek ‘onder water’ er over het algemeen voor kiezen om te blijven zitten waar zij zitten. Volgens de Rabobank hebben op dit moment nog ongeveer 900.000 huishoudens te maken met die situatie, het gaat daarmee om een kwart van alle huishoudens met een koopwoning. Een jaar geleden ging het nog om ongeveer 1,1 miljoen huishoudens. Wat dat betreft is er sprake van een positieve ontwikkeling, die ervoor zorgt dat er meer beweging op de woningmarkt kan ontstaan.

Stijging van de huizenprijzen

Volgens de economen van de Rabobank heeft dit onder andere te maken met de stijging van de huizenprijzen, deze zorgt ervoor dat de waarde van de woning weer boven de hoogte van de hypotheekschuld uit kan stijgen. Daarnaast deden we het afgelopen jaar een recordaantal extra aflossingen, nog niet eerder gebruikten we zoveel van ons spaargeld om de hypotheekschuld verder omlaag te brengen. De Rabobank verwacht dat het aantal hypotheken dat ‘onder water’ staat de komende tijd verder af zal nemen, waardoor de woningmarkt als geheel er gezonder uit zal komen te zien.

Het aantal hypotheken dat ‘onder water' staat neemt de laatste tijd af. Dat blijkt uit gegevens van de Rabobank. Economen van die bank geven aan dat er het afgelopen jaar 165.000 woningen bij zijn gekomen, die weer ‘boven water' staan. Dat betekent dat de waarde van de woning weer hoger is dan de hoogte van de hypotheekschuld.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.