Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

NVM vraagt maximale hypotheek niet verder te verlagen

NVM vraagt maximale hypotheek niet verder te verlagen
7 mei 2015

Loan-to-value ratio verder omlaag

NVM baseert zich daarbij op een onderzoek van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE). In het onderzoek kijkt men goed naar de verhouding tussen het maximale hypotheekbedrag en de waarde van de woning (loan-to-value ratio). Op dit moment mag die verhouding maximaal 103% zijn, de komende jaren wil de overheid dat echter terugbrengen tot maximaal 100%. Dat betekent dat een woningkoper meer eigen geld moet inbrengen, bijvoorbeeld om de overdrachtsbelasting en andere bijkomende kosten te betalen. Het wordt lastiger om geld bij te lenen voor dergelijke kosten, laat staan voor de inrichting van de woning. De commissie Wijffels heeft eerder al geadviseerd de loan-to-value ratio zelfs te verlagen naar 80%, iets dat zeer grote gevolgen zal hebben voor de woningmarkt. Consumenten dienen dan veel langer te sparen voor de aanschaf van een eigen woning, waardoor de vraag op korte termijn in zal storten.

Stagnatie op de woningmarkt

Gek Hukker is als voorzitter van de NVM niet blij met die vooruitzichten. Hij waarschuwt dat we het risico lopen op stagnatie op de woningmarkt, net nu er sprake lijkt van een pril herstel. De overheid wil de maximale hypotheken aan banden leggen, om te voorkomen dat mensen in de problemen komen wanneer de waarde van hun woning daalt. Banken zouden daarom goed moeten kijken naar de woningwaarde en naar het inkomen van de huizenbezitter, om ervoor te zorgen dat de hypotheeklasten ook bij wisselende marktomstandigheden goed op te brengen blijven.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vraagt de overheid om de maximale hypotheek niet verder te verlagen, vooral met het oog op starters. Zij wijzen op het feit dat de Nederlandse huurwoningmarkt amper een middensegment heeft, waardoor een grote groep starters tussen wal en schip dreigt te vallen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.