Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Plannen voor Nationale Hypotheek Instelling vertraagd

Plannen voor Nationale Hypotheek Instelling vertraagd
5 mei 2015

Twijfels uit Brussel

Er bestaan in Brussel grote twijfels over het feit of de NHI er ooit zou moeten komen, zij hebben het idee dat er sprake kan zijn van indirecte staatssteun. Twijfels in Brussel zouden echter tot uitstel of zelfs afstel kunnen leiden, waardoor het van belang is dat Den Haag er alsnog in slaagt met een overtuigend verhaal naar voren te komen. De NHI moet zorgen voor lagere hypotheektarieven in gewone jaren, terwijl het aan de andere kant een financieringsprobleem moet voorkomen wanneer er een crisis uitbreekt. Minister Blok heeft aangegeven nog altijd volledig achter de plannen te staan, maar Brussel nog niet van het concept te hebben kunnen overtuigen. Er vinden volgens hem al sinds de zomer onderhandelingen plaatst, maar tot nu toe helaas nog niet met resultaat.

Financiering via een nieuwe instelling

De NHI zou een nieuwe schakel vormen voor de banken, die hier gebruik van kunnen maken bij de financiering van een hypotheek met NHG. De instelling wordt opgebouwd met obligaties en een staatsgarantie, om voor een stabiele basis te zorgen waar de banken vervolgens gebruik van kunnen maken. Dat is een goedkope manier van financieren, waardoor het zou helpen om de hypotheekrente verder omlaag te brengen. Twee jaar terug ging men bijvoorbeeld nog uit van 0,5% lagere hypotheekrente. Wat dat betreft lijkt het in het belang van de consumenten dat dit plan er uiteindelijk komt, al lijkt dat voorlopig nog ver weg.

Het plan voor de Nationale Hypotheek Instelling (NHI) is voorlopig nog geen stap verder gekomen. De Europese Commissie ligt dwars, het lukt Den Haag niet om Brussel te overtuigen van het feit dat er geen sprake is van staatssteun. Dat heeft minister Blok laten weten, die hieraan werkt maar met veel tegenslag te maken heeft.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.