Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

ING stelt dat vergrijzing de woningmarkt splijt

ING stelt dat vergrijzing de woningmarkt splijt
14 mei 2015

Dynamiek op de arbeidsmarkt

In de steden is er volgens ING sprake van relatief veel hoogopgeleide jongeren met een goede baan, die de kans hebben om een starterswoning te kopen. Buiten de grote steden hebben minder jongeren deze kans, waardoor de woningen langer te koop staan. Bijkomend voordeel voor de woningmarkt in de Randstad is dat de jongeren er doorgaans snel promotie maken, waardoor het inkomen oploopt en zij kunnen verhuizen naar een ruimere woning. De woningmarkt in bijvoorbeeld Drenthe, Zeeland, Limburg en Groningen komt aan de andere kant steeds meer onder druk te staan. Er zijn daar aan de onderkant van de markt te weinig huizenkopers beschikbaar, om de situatie als het gevolg van de vergrijzing op te vangen. De woningmarkt in de Randstad kan zich daarom goed ontwikkelen, de woningmarkt buiten dat gebied laat het afweten.

Prijsverschil lost verschillen op

Toch voorziet ING op dit gebied geen grote problemen. Zodra het prijsverschil tussen woningen in de Randstad en het gebied daarbuiten groot genoeg wordt zal de vraag naar woningen buiten de Randstad vanzelf weer toenemen. Het wordt vanwege de lagere prijzen dan interessant om een woning in een van de buitengebieden te kopen. Op die manier zal de markt zich uiteindelijk weer herstellen. Tot die tijd is de kans echter groot dat de woningmarkt zich vooral in de Randstad goed zal herstellen, de woningprijzen in de rest van Nederland zullen wat langer achterblijven.

De woningmarkt begint vooral in de Randstad weer aan te trekken, dat is iets dat ook ING merkt. De uithoeken van het land blijven achter, iets dat volgens de bank onder andere te maken heeft met de vergrijzing in Nederland. Volgens ING is het een kwestie van vraag en aanbod, de vraag is in de steden nu eenmaal groter dan op het platteland.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.