Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek afsluiten voor ZZP’ers nog altijd lastig

Hypotheek afsluiten voor ZZP’ers nog altijd lastig
8 mei 2015

Moeizaam proces voor ZZP’ers

Uit het onderzoek blijkt dat ZZP’ers bij banken nog regelmatig terecht komen in een wereld van wantrouwen en tegenwerking. ZZP’ers zijn veelal bereid om alle gevraagde financiële gegevens te overleggen, maar dat leidt in 82% van de gevallen toch tot een moeizaam proces. Veel van de zelfstandig ondernemers geven aan dat zij te maken krijgen met aanvullende eisen vanuit de banken of hypotheekadviseurs, zoals het inbrengen van meer eigen geld of een garantstelling door iemand anders. Daarnaast klagen veel ZZP’ers over het feit dat zij een renteopslag dienen te betalen, dat ze te maken krijgen met hogere advieskosten en ze niet de mogelijkheid hebben om een Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. Het lijkt er wat dat betreft op dat er nog weinig veranderd is ten opzichte van enkele jaren geleden.

Inkomen van de partner

Zo’n 40% van de ZZP’ers geeft bovendien aan dat de bank het inkomen helemaal niet heeft meegerekend, maar dat de hypotheekverstrekker uitsluitend kijkt naar het inkomen van de partner. Zij hebben de mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten op basis van de maximale leenmogelijkheden van de partner. Nog eens 40% van de ZZP’ers heeft de hypotheek afgesloten toen zij nog in loondienst werkten, waardoor die groep weinig problemen heeft gekend. De directeur van de VEH geeft aan dat banken zich nog te weinig hebben aangepast aan de nieuwe marktsituatie, waarin we 810.000 ZZP’ers kennen en waarin dat aantal bovendien nog snel toeneemt.

Het is voor ZZP’ers nog altijd lastig om een hypotheek af te sluiten, ook al is hen toegezegd dat banken hier soepeler mee om zouden gaan. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van een eigen onderzoek, onder 851 ZZP’ers. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Kennis Instituut Zelfstandig Ondernemerschap (KIZO).

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.