Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekrente bereikt nieuw dieptepunt

Hypotheekrente bereikt nieuw dieptepunt
9 mei 2015

Alle tarieven kruipen naar elkaar toe

De maandlasten voor een eigen woning zijn ten opzichte van 3 jaar geleden zelfs zo’n €300 per maand lager komt te liggen. Voor die berekening gaan we uit van een hypotheek van €250.000 en een renteaftrek van 42%. Bij hogere hypotheekbedragen of een hoger aftrekpercentage loopt het voordeel zelfs nog verder op. Het zijn zowel de rentetarieven voor 5, 10 en 20 jaar vast als de variabele rente die de laatste tijd flink dalen. Het valt daarbij bovendien op dat de verschillen tussen de diverse tarieven steeds kleiner worden. Het is wat dat betreft goedkoper geworden om de rente langere tijd vast te zetten. Dit biedt niet alleen financieel voordeel, het zorgt bij veel consumenten daarnaast voor een belangrijk gevoel van rust.

Woningverkopen nemen weer toe

De variabele rente bedraagt nu nog maar zo’n 2,26%, praktisch gelijk aan de 2,22% voor 5 jaar vast. Een rentevaste periode voor 20 jaar kost nu minder dan 3% per jaar, waardoor ook dit een zeer voordelige optie vormt. Bovendien komt de woningmarkt weer steeds beter op gang, het aantal verkochte woningen tijdens het eerste kwartaal in 2015 lag 19% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Al deze elementen lijken aan te geven dat de woningmarkt er weer vlot bovenop zal komen. Het is voor met name starters daarom nu een interessant moment om een eigen woning te kopen, de maandlasten zijn dan immers goed op te brengen.

De hypotheekrente daalt al geruime tijd, huizenkopers kunnen hun geluk wat dat betreft niet op. De rente voor 10 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is zelfs gedaald tot 2,46% per jaar. Dat betekent ruim een procentpunt minder dan een jaar geleden, waardoor de netto rentelasten inmiddels zo’n €160 per maand lager liggen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.