Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheekrente loopt op bij grootbanken

Hypotheekrente loopt op bij grootbanken
16 mei 2015

Hogere maandlasten na historisch dieptepunt

Het waren Hypotrust en Obvion die er als eerste hypotheekbanken voor kozen om de hypotheekrente voor lange rentevaste periodes te verhogen, Rabobank en ING volgen nu als grootbanken. ING heeft de rente voor 10 jaar vast bijvoorbeeld met 0,2 procentpunt verhoogt. Dat levert bij een hypotheek van €250.000 en 42% hypotheekrenteaftrek een hogere netto maandlast van €24 per maand op. Ook Obvion kiest ervoor om de rente voor een rentevaste periode van 10 - 15 naar met 0,2 procentpunt te verhogen. Het was op het dieptepunt mogelijk om de hypotheekrente voor 20 jaar vast te zetten voor minder dan 3% per jaar, het lijkt erop dat huizenkopers daar nog maar een beperkte tijd van kunnen profiteren.

Rabobank verhoogt rente na eerdere ontkenning

De Rabobank ontkende overigens eerst dat het de rente verhoogt, al bleek dat later een vergissing. De Rabobank verhoogt de tarieven voor een rentevaste periode van 5 - 8 jaar en van 10 - 20 jaar met 0,1 procentpunt. Eerder lieten woordvoerders weten dat dit voorlopig alleen het geval zal zijn bij Obvion, een dochter van de grootbank. Later bleek dat de bank de rente ook zelf al had verhoogd. De woordvoerders kwamen hier op terug en dienden toe te geven dat de bank de rente verhoogt, net als ING als andere belangrijke grootbank op het gebied van hypotheken.

De hypotheekrente is de afgelopen tijd flink gedaald, tot aan een historisch dieptepunt. Daar lijkt nu echter een einde aan te zijn gekomen, Rabobank en ING hebben ervoor gekozen om de rentes voor langere looptijden op te schroeven. Dit lijkt te maken te hebben met het feit dat de rente ook op de financiële markten weer wat oploopt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.