Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Groot aantal hypotheken op de balans kan problemen geven

Groot aantal hypotheken op de balans kan problemen geven
21 mei 2015

Schade voor Nederlandse banken beperken

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt dat dergelijke plannen flink pijn kunnen gaan doen bij Nederlandse banken. Zij houden sinds de kredietcrisis uit 2008 al grotere kapitaalbuffers aan, de internationale wetgeving zou op dit gebied nog een stuk verder gaan. Volgens DNB kunnen de nieuwe plannen ‘stevig ingrijpen’ bij banken als Rabobank, ABN Amro, ING en SNS Bank. Zij hebben een relatief groot bedrag aan hypotheken op de balans staan. Bovendien zijn die hypotheken behoorlijk hoog ten opzichte van het onderpand, in het buitenland ligt de loan-to-value ratio gemiddeld een stuk lager. Dat kan in de praktijk betekenen dat Nederlandse banken een flinke aanvullende buffer dienen te verzamelen, waardoor het lastiger zal worden om een hypotheek af te sluiten.

Tophypotheken als risicofactor

In Nederland hebben we te maken met relatief veel tophypotheken, hypotheken voor 100% van de waarde van de woning of een percentage dat daar dicht in de buurt ligt. We zijn daar in Nederland aan gewend en leenden voor de kredietcrisis zelfs meer dan 100% van de waarde van de woning. In de landen om ons heen kunnen consumenten veelal maximaal 80% of minder van de woningwaarde lenen. De Nederlandse hypotheken brengen wat dat betreft een relatief hoog risico met zich mee. Internationale wetgeving op dit gebied zou in ons nadeel werken en kan een flinke rem op de ontwikkeling van de woningmarkt in Nederland betekenen.

Nederlandse banken hebben voor relatief grote bedragen hypotheken op de balans staan, wat op basis van internationale wetgeving tot problemen zou kunnen leiden. Er zijn internationale plannen om kapitaalvloeren te introduceren, die vragen om een groter deel kapitaal achter de hand op basis van de hypotheekschulden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.