Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Nadelen van een Duitse hypotheek niet altijd goed duidelijk

Nadelen van een Duitse hypotheek niet altijd goed duidelijk
23 mei 2015

Verschillen met een Nederlandse hypotheek

Een hypotheek bij een Duitse bank geeft gewoon recht op hypotheekrenteaftrek, mits de hypotheek vanaf het begin stapsgewijs wordt afgelost. Er is echter ook sprake van een aantal belangrijke verschillen. De looptijd bedraagt vaak 20 of 25 jaar in plaats van 30 jaar, wat een hogere maandlast vanwege hogere aflossingen met zich meebrengt. Daarnaast is er geen Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mogelijk en zijn Duitse banken strenger bij een hypotheekachterstand. Verder is er geen verhuisregeling beschikbaar en levert opzeggen binnen 10 jaar (ook bij verkoop) een boete op. Consumenten doen er wat dat betreft verstandig aan om de voorwaarden van een hypotheek bij een Duitse bank goed door te nemen, voordat ze daar gebruik van maken.

Lage rente bij een Duitse bank

Aan de andere kant zorgt de Duitse bank er natuurlijk voor dat consumenten een lagere rente betalen, de rente is hier in Nederland nog relatief hoog. Toch hebben de dalingen van de afgelopen tijd ervoor gezorgd dat de verschillen behoorlijk kleiner zijn geworden. Het is in veel gevallen daarom haast de moeite niet meer waard om een Duitse bank te benaderen. Consumenten die er toch voor kiezen om hun hypotheek over de grens af te sluiten doen er verstandig aan de voorwaarden goed door te nemen en eventueel een Nederlandse hypotheekadviseur mee te laten kijken naar de verschillen.

Er verschijnen regelmatig berichten over Duitse hypotheken in Nederland en diverse woningkopers in ons land maken daar inmiddels gebruik van. Het blijkt echter dat het niet iedereen goed duidelijk is welke nadelen of risico's dit met zich mee kan brengen. Hypotheekadviseurs wijzen op deze verschillen, die een lagere rente niet altijd tot de beste keuze maken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.