Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheekmarkt laat opnieuw flinke stijging zien

Hypotheekmarkt laat opnieuw flinke stijging zien
25 mei 2015

Dip in eerste kwartaal valt mee

Er was een dip verwacht gedurende het eerste kwartaal, als gevolg van de enorme piek aan het eind van 2014. Vanaf 1 januari 2015 is het niet meer mogelijk om gebruik te maken van de ruimere schenkingsvrijstelling. Dit lijkt mensen er echter niet van te weerhouden om toch een hypotheek af te sluiten, nu de woningmarkt weer op begint te krabbelen. Het aantal te koop staande woningen is kleiner geworden en ook de oversluiters zijn inmiddels weer goed voor 21% van de markt. Dit geeft aan dat de markt weer in beweging is gekomen, iets waar het de laatste jaren zo aan ontbrak. Bovendien blijkt dat de huizenprijzen met 3,3% zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar, al is er sprake van een afvlakking van dit effect.

Groei van nieuwkomers

Verder valt binnen de hypotheekmarkt op dat deze nog altijd in handen is van de bekende grote spelers, maar dat de nieuwkomers wel aan marktaandeel weten te winnen. Het gaat dan bijvoorbeeld om MUNT en Lloyds Bank. Ze zijn op dit moment nog niet in de top 10 van hypotheekverstrekkers te zien, maar ze zijn er wel in geslaagd om meer kredieten voor woningen aan de man te brengen. 8 aanbieders in de top 10 hebben echter dezelfde positie als vorig jaar, waardoor er nog geen sprake is van grote verschuivingen nu de markt weer aan begint te trekken.

De hypotheekmarkt is het afgelopen kwartaal flink gestegen, ten opzichte van het aantal verstrekte hypotheken in dezelfde periode vorig jaar. Er is sprake van een stijging van 31%, ondanks de dip die verwacht was in navolging van de enorme piek aan het eind van 2014. Dit blijkt uit gegevens van adviesbureau IG&H, die ook aangeeft dat het aantal oversluiters toeneemt.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online