Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Lage hypotheekrente maakt aflossen minder aantrekkelijk

Lage hypotheekrente maakt aflossen minder aantrekkelijk
26 mei 2015

Reden van aflossen

We hebben verschillende redenen van aflossen, de één doet dat vrijwillig extra terwijl de ander gebruik maakt van een lineaire hypotheek of annuïteiten hypotheek met verplichte aflossingen. In dat laatste geval valt er op dit moment niets te veranderen, er dienen maandelijks aflossingen te worden gedaan om de hypotheekschuld steeds een beetje verder terug te betalen en die uiteindelijk binnen 30 jaar af te lossen. Hypotheken van voor 2012 zijn veelal aflossingsvrij, wat betekent dat aflossingen plaatsvinden op vrijwillige basis. In die gevallen is het de moeite waard om na te gaan of het op dit moment verstandig is om extra af te lossen, of dat een eigen spaarpot bijvoorbeeld een betere keuze vormt. Na aftrek van de hypotheekrenteaftrek betalen we dankzij de zeer lage rente van dit moment immers nog maar lage maandlasten.

Lagere lasten dankzij lagere hypotheekrente

Een extra aflossing op de hypotheek helpt de maandlasten te verlagen, op basis van het rentepercentage dat we aan de andere kant betalen. Een hoog rentepercentage betekent een groot voordeel op het moment dat we extra aflossingen doen, waardoor de lage rente van dit moment het iets minder aantrekkelijk maakt. Het voordeel blijft vaak beperkt tot maximaal een paar tientjes per maand, waar aan de andere kant een flinke investering voor nodig is. Het gaat dan bovendien om een bruto voordeel, na aftrek van de hypotheekrenteaftrek blijft daar tweederde tot maximaal de helft aan voordeel van over.

De lage hypotheekrente van dit moment maakt het minder aantrekkelijk om af te lossen, met name extra aflossingen brengen minder voordeel met zich mee. Toch lijkt er sprake van een ongeremde populariteit, we hebben om ons heen immers gezien welke problemen een hypotheek ‘onder water' met zich mee kunnen brengen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.