Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

ZZP’ers komen gemakkelijker aan een hypotheek

ZZP’ers komen gemakkelijker aan een hypotheek
28 mei 2015

Meer administratieve rompslomp

ZZP’ers en andere flexibele werknemers krijgen over het algemeen te maken met een grotere mate van administratieve rompslomp. Het kost de bank veelal meer tijd om de aanvraag te beoordelen en het risico op de juiste manier in te schatten. Uit de praktijk blijkt aan de andere kant dat ZZP’ers er steeds vaker in slagen om een hypotheek los te weken bij de bank. Hypotheekadviseurs waarschuwen nog altijd voor de grotere uitdaging die er geldt, al blijkt een aantal hypotheekvertrekkers wel degelijk welwillend om flexibele arbeidskrachten aan een hypotheek te helpen. Het vraagt echter wel om een duidelijke investering van tijd en moeite door de persoon die de hypotheek af wil sluiten. Het afsluiten hiervan vraagt om een combinatie van geduld, doorzettingsvermogen en onderbouwing van de financiële resultaten.

Veranderingen van de economie

De banken lijken te herkennen dat er sprake is van veranderingen binnen de economie, die vragen om een meer tolerante houding richting flexibele arbeid. Het aantal ZZP’ers is inmiddels toegenomen tot 1,1 miljoen, het aantal werknemers met een flexibel contract bedraagt inmiddels 1,2 miljoen. Het is lastig om die groepen te blijven negeren, zij hebben immers ook een huis nodig. Banken hebben echter meer moeite om het risico in te schatten op basis van de inkomsten, waardoor het vaak langer duurt om een hypotheek te verstrekken. Naarmate banken hier meer ervaring mee krijgen bestaat de kans dat ook de aanvragen sneller zullen verlopen, voorlopig dient iedere flexibele kracht daar echter nog even rekening mee te houden.

ZZP’ers en andere flexibele arbeidskrachten hebben het traditioneel lastig om een hypotheek af te sluiten. De bank wenst zekerheid over het inkomen en geeft daarom de voorkeur aan een vaste baan, op basis van een vastgesteld salaris. Steeds meer mensen in Nederland werken echter flexibel en vragen op basis van die inkomsten een hypotheek aan.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.