Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Maximale hypotheek zou verder omlaag moeten

Maximale hypotheek zou verder omlaag moeten
30 mei 2015

Financieel Stabiliteitscomité (FSC)

Het advies is afkomstig van het Financieel Stabiliteitscomité (FSC), een nieuw adviesorgaan dat het advies opstelde dat minister Dijsselbloem naar de kamer heeft gestuurd. Onder andere Klaas Knot neemt zitten in het adviesorgaan, als president van De Nederlandsche Bank (DNB). Daarnaast gaat het om vertegenwoordigers van zijn organisatie, van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het ministerie van Financiën. Samen bekijken de vertegenwoordigers welke financiële voor- en nadelen er zitten aan een mogelijkheid tot het afsluiten van hoge leningen voor woningen. Uit de cijfers blijkt namelijk dat we in Nederland relatief hoge leningen verstrekken, met name in Duitsland en België brengen huizenkopers veel meer eigen geld mee op het moment dat ze een woning financieren.

Kwetsbaarheid verminderen

Het is volgens Klaas Knot vooral van belang om de kwetsbaarheid van onze woningmarkt onder ogen te zien, na de crisis uit 2008. Vanaf 2018 is het nog mogelijk om maximaal 100% van een woning te financieren, hij is van mening dat we dit terug moeten brengen naar 90%. Op die manier lopen de hypotheken minder risico tijdens een crisis, de kans is dan kleiner dat er hypotheken onder water komen te staan. Dat is op dit moment wel het geval, al lijken nog weinig partijen overtuigd van de noodzaak tot verder terugschroeven. Het is wat dat betreft de vraag of Knot erin slaagt om een meerderheid van de politiek te overtuigen.

Een nieuwe financiële adviesraad voor het kabinet adviseert het maximaal te lenen bedrag op basis van de waarde van de woning verder terug te schroeven. De overheid schroeft de maximale lening de komende jaren al terug naar 100%, een nieuw advies stelt dat we in Nederland terug zouden moeten naar maximaal 90% van de waarde van de woning.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.