Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woningmarkt in oude steden neemt grotere voorsprong

Woningmarkt in oude steden neemt grotere voorsprong
1 jun 2015

Hogere prijs per vierkante meter

Dat blijkt uit een publicatie van Atlas, voor gemeenten. In monumentale steden is de prijs per vierkante meter van een koopwoning opgelopen van €2.100 tien jaar geleden, naar zo’n €2.300 op dit moment. In de overige steden is er, net als 10 jaar geleden, sprake van een prijs van circa €1.700. De stijging over de afgelopen 10 jaar laat zien dat de verschillen alleen maar groter zijn geworden, verschillen die er toch al waren. Het zijn met name Amsterdam, Leiden en Haarlem die hiermee te maken hebben, het wonen in de stad is daar behoorlijk duur. Heerlen en Lelystad hebben aan de andere kant te maken met lage prijzen, zij hebben weinig historische elementen in hun midden.

Toename van de bevolking in oude steden

Overigens zijn het niet alleen de huizenprijzen die sterk oplopen in de steden met een oude stadskern, ook het aantal inwoners neemt er al een behoorlijke tijd toe. Ten opzichte van 30 jaar geleden wonen er op dit moment 20% meer mensen in de oude steden, terwijl er in de niet-oude steden sprake is van een stijging van 10%. Wat dat betreft neemt de woningvraag in oude steden ook verder toe, waardoor de prijs gemakkelijker op kan lopen.

De woningmarkt ontwikkelt zich op positieve wijze, al zijn het vooral de oude steden die hier op dit moment garen bij spinnen. Het verschil in huizenprijzen tussen oude en nieuwe steden is de laatste tijd verder opgelopen. De prijzen per vierkante meter in steden met een oude stadskern liepen de afgelopen 10 jaar met 8% op, in andere steden was dat slechts 1,6%.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.