Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Beperken leenruimte zal tot ernstige verstoring woningmarkt leiden

Beperken leenruimte zal tot ernstige verstoring woningmarkt leiden
4 jun 2015

Grotere beperking in de praktijk

Het advies is erop gericht om de leenruimte met 10% te beperken, naar maximaal 90% van de waarde van de woning. Het gaat echter om een beperkt percentage van de koopsom, het is daarnaast als huizenkoper van belang om rekening te houden met de aanvullende kosten. Onder andere Peter Boelhouwer heeft kritiek, hij is hoogleraar woningmarkt en wijst op de gevolgen voor de ontwikkeling daarvan. De prijs die we als land betalen zal een forse zijn, omdat de vraag naar woningen waarschijnlijk in zal storten. In werkelijkheid zullen huizenkopers 15 - 20% van de totale kosten van een woning uit eigen zak moeten betalen. Dit betekent dat zij tienduizenden euro’s in zullen moeten leggen, nog los van bijvoorbeeld de inrichting of de vloerbedekking in de woning.

Kritiek op het advies

Er komt vanuit meerdere hoeken kritiek op de plannen, die veel verder gaan dan de 100% die het kabinet laatst nog als doelstelling noemde. We bouwen de maximaal te lenen bedragen momenteel ieder jaar al een beetje verder af, om te voorkomen dat er tijdens een nieuwe crisis weer hypotheken onder water komen te staan. Het is echter de vraag of de overheid met dit advies niet door zou schieten, waardoor de woningmarkt er alleen maar slechter vanaf zal komen. Voorlopig gaat het echter pas om een advies en nog niet om concrete plannen.

Het advies van het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) is inmiddels geland en lijkt op veel weerstand te stuiten, zowel bij consumenten en woningbezitters als bij hoogleraren en andere deskundigen. De overheid wil het risico op restschulden voorkomen en voor meer financiële stabiliteit zorgen, maar lijkt daarbij voorbij te gaan aan de gevolgen voor de woningmarkt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.