Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Aflossingsvrije hypotheek brengt mensen in de problemen

Aflossingsvrije hypotheek brengt mensen in de problemen
6 jun 2015

Niet automatisch verlengen

De La Porte is voorzitter van de Vereniging Eigen Huis en wijst op het feit dat het niet automatisch mogelijk is om de hypotheek te kunnen verlengen. Dat betekent dat er op de einddatum een aflossing plaats dient te vinden, bijvoorbeeld op het moment dat het inkomen onvoldoende toereikend is om een nieuwe hypotheekverlenging aan te kunnen gaan. Met name mensen die met pensioen zijn en nauwelijks pensioen hebben opgebouwd lopen tegen problemen aan, zij kunnen hun woning niet langer financieren. Dat kan in het ergste geval betekenen dat iemand de woning dient te verkopen, om een goedkopere woning terug te kopen of te gaan huren. Het gebrek aan aflossingen op de aflossingsvrije hypotheek zorgt er echter voor dat er vaak sprake is van een beperkte overwaarde.

Voorzetten van de hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek levert tijdens de looptijd aantrekkelijke voordelen op, het is immers niet nodig om af te lossen. Aan het eind van de looptijd wenst te bank echter een aflossing te zien, of dient er een verlenging van de hypotheek plaats te vinden. Het is dan van belang om voldoende inkomen te kunnen overleggen, vooral op het moment dat ook de hypotheekrenteaftrek wegvalt. Aan de andere kant hebben veel woningbezitters nu nog het geluk van een lage hypotheekrente, waardoor een verlenging op basis van een lager inkomen toch tot de mogelijkheden kan behoren.

De aflossingsvrije hypotheek brengt een groeiende groep mensen in de problemen, die te maken krijgt met de einddatum van het woonkrediet. Dergelijke hypotheken werden ongeveer 30 jaar geleden voor het eerst afgesloten, waardoor die nu op hun einde lopen. Dat kan volgens Hans André de La Porte nare gevolgen hebben voor woningbezitters.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.