Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Huizenkopers kunnen beter niet te lang meer wachten

Huizenkopers kunnen beter niet te lang meer wachten
9 jun 2015

Hypotheek met NHG

Een hypotheek met NHG vormt voor veel huizenkopers een goede keuze. Dankzij de garantie is de bank bereid een ruimere lening te verstrekken, met een lager rentepercentage. Het voordeel kan oplopen tot 0,4 procentpunt, wat bij een totale financieringslast van €265.000 een bruto voordeel van €1.060 oplevert. De totale financieringslast bestaat uit de koopsom, net als bijkomende kosten zoals die van de notaris, advieskosten, bemiddelingskosten en de overdrachtsbelasting. Op basis van het totale bedrag is het mogelijk een woning te kopen met een koopsom van maximaal €250.000, een grens die vanaf 1 juli omlaag zal gaan.

NHG-grens omlaag

Vanaf dat moment komen alleen huizenkopers met een meer voordelige woning nog in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie. De koopsom mag dan niet meer dan €231.132 gaan bedragen, op basis van een totale financieringslast van €245.000. Op die manier wordt de NHG langzaamaan weer teruggebracht naar het oude niveau, de hogere niveaus waren immers alleen bedoeld om de woningmarkt uit het slop te helpen. Bent u van plan om een woning aan te schaffen of wilt u de hypotheek oversluiten en zoekt u daarom naar een nieuwe hypotheek? Het is verstandig om daar nog voor 1 juli werk van te maken. Na dat moment loopt het aantal mogelijkheden terug en loopt u bovendien het risico dat de kosten aan de andere kant op zullen lopen.

Een ieder die nu een huis op het oog heeft of de hypotheek nog wil oversluiten kan daar maar beter niet te lang meer mee wachten. Per 1 juli 2015 veranderen de spelregels voor bijvoorbeeld de Nationale Hypotheek Garantie. De NHG-grens duikt dan opnieuw omlaag en de leennormen worden strenger, waardoor er minder te lenen valt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.