Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Goed energielabel kan leiden tot goedkopere hypotheek

Goed energielabel kan leiden tot goedkopere hypotheek
13 jun 2015

Voordeel bij Triodos

Triodos is tot nu toe de enige bank die hier reeds werk van maakt, iedere ‘stap’ die het energielabel beter is levert een rentekorting van 0,1% per jaar op. Een A-label is op die manier al snel een stuk voordeliger dan een woning met bijvoorbeeld een D-label of een nog minder goed label. Bij een hypotheek van €200.000 levert het een verschil op van maximaal €1.400 bruto per jaar, waardoor het de moeite waard is om een woning met een zuinig energielabel aan te schaffen. Een groot aantal klanten van Triodos heeft in de tussentijd gewerkt aan het energielabel van de woning, om op die manier de financieringslasten te drukken. Een klein percentage is er zelfs in geslaagd om het energielabel met 2 stappen te verbeteren.

Hogere waarde huizen met A-label

Maarten Thijs, woordvoerder van Triodos, geeft aan dat woningen met een A-label wat de bank betreft meer waarde hebben dan andere woningen. In de toekomst zal de nadruk steeds meer komen te liggen op een energiezuinig karakter, wat betekent dat er meer vraag zal komen naar deze woningen. Dit gaat ten koste van de vraag naar andere woningen, waardoor die automatisch aan waarde zullen verliezen. Een A-label leidt op die manier niet alleen tot een lagere hypotheeklast, het kan er daarnaast voor zorgen dat het mogelijk blijkt om de woning voor een hoger bedrag te verkopen.

Het energielabel lijkt tot nu toe nog niet echt aan te slaan bij consumenten, maar daar kan in de toekomst verandering in komen. Een beter energielabel zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot een lagere hypotheekrente. Een beter energielabel leidt immers tot lagere energielasten en een hogere waarde van de woning.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.