Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

IMF vindt maximale hypotheek in Nederland nog veel te hoog

IMF vindt maximale hypotheek in Nederland nog veel te hoog
20 jun 2015

Maximale hypotheek verder omlaag

Klaas Knot kreeg veel kritiek te verduren toen hij aangaf toe te willen naar een maximale financiering van 90%, op dit moment werkt de overheid aan een teruggang naar 100% van de waarde van de woning. Het IMF noemt in het advies aan de regering geen concreet percentage, maar geeft wel aan dat de huidige percentages nog veel te hoog liggen. De kans is groot dat zij doelen op een situatie zoals in Duitsland, waar het gebruikelijk is om slechts 80% van de woning te financieren. Dat zou voor Nederland een flinke verandering betekenen, wat er onder andere toe leidt dat de vraag naar woningen op de woningmarkt flink in zal zakken.

Maximale lening sneller terugbrengen

Het IMF stelt niet alleen voor om de maximale hypotheek verder terug te brengen, de organisatie is daarnaast van mening dat Nederland hier meer haast mee zou moeten maken. Het is volgens het IMF van belang om de schuldenberg in Nederland zo snel mogelijk terug te brengen, op dit moment zou er sprake zijn van een ongezonde situatie. Als het gevolg daarvan zijn veel woningen ‘onder water’ komen te staan toen de crisis uitbrak, de schuld was toen hoger dan de waarde van de woning. Door de maximale financiering flink terug te brengen loopt het risico daarop terug, waardoor de woningmarkt beter bestand is tegen dergelijke invloeden.

Het IMF adviseert de Nederlandse regering de maximale lening voor een woning verder en sneller terug te brengen, de maatregelen die Klaas Knot onlangs voorstelde vinden zij niet niet ver genoeg gaan. Huizenkopers zouden nog veel minder moeten kunnen lenen, volgens het IMF werkt het huidige schuldenniveau een mogelijke nieuwe crisis in de hand.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.